protivgradne-mreze

Mreže za zasenu i protivgradne mreže

Osim u smanjenju intenziteta sunčevog zračenja, HROMATINET mreže menjaju spektar sunčeve svetlosti (direktne i difuzne) i na taj način različito utiču na fotosintezu i fiziološke procese rastenja, razvića, plodonošenja i zrenja. Promena boje odražava se na, na primer, brže i intenzivnije zrenje u crvenom delu spektra kod paradajza, ali i kod jabučastog i jagodastog voća. U našem asortimanu možete pronaći bisernu (Pearl) za rasadnike povrća, voća i cveća, kao i za visoke useve zbog većeg učešća difuzne svetlosti. Mreže u srebrnoj boji (Silwer) su karakteristične što u noćnim i jutarnjim časovima čuvaju useve od dugotalasnog izračivanja, pa su štete od niskih temperatura slabije izražene, ili izostaju.

Crvene mreže (Red) namenjene su prvenstveno gajenju paradajza i crvenih sorti paprike u plastenicima tunelskog tipa i u mrežarnicima. U savremenim voćnjacima guste sadnje se u svetu takođe uvodi protivgradna mreža u beloj boji, a kod crvenih sorti jabuke, kod borovnice i kod zasada konzumne maline praktikuje se zaštita mrežama u crvenoj boji. Biserna monofilament protivgradna mreža sa 20% zasene daje visoku količinu difuzne svetlosti, ali u značajnom stepenu smanjuje temperature u zasadu i pojavu ožegotina. Prinos sorti jabuke u zelenoj i žutoj boji je značajno veći nego kod zaštite voćnjaka standardnom protivgradnom mrežom crne boje, a ista se može ranije postaviti bez bojazni od slabijeg zametanja.

Crvena monofilament protivgradna mreža sa 20% zasene predstavlja jako dobru zaštitu kod svih vrsti i sorti voća sa crvenom bojom plodova. Najpre, odnos svetlosti različitih talasnih dužina u crvenom delu spektra (crvena 640 nm i daleka crvena 740 nm) je takav da jako pogoduje intenzivnoj fotosintezi i akumulaciji organske materije, plodovi su krupniji, bolje obojeni i imaju veći sadržaj šećera. Berba je ranija, što je veoma značajno kod mnogih vrsti, poput borovnice, maline za konzumnu potrošnju, kupine, ribizle i drugih vrsta crvenog bobičastog voća.