Termalne zavese i mreže

aluminet

energy-saving

Termalni skrinovi, ili zavese koriste se u zimskoj i vansezonskoj proizvodnji sa grejanjem u profesionalnim mutibrodnim staklenicima i plastenicima.

Termoenergetske zavese su sastavni deo kontrole mikroklime u najsavremenijim staklenicima i plastenicima. Izrađuju se sa različitim procentom energetske efikasnosti: IC Clear od 43% sa 20-22% zasene direktne svetlosti, ali sa transmisijom difuzne svetlosti čak 94 do 95% (zimska proizvodnja cveća), pa sve do IC 100 gde je energetska efikasnost 75%, ali je zasena skoro potpuna 98-99% (zimska proizvodnja paradajza). U zimskoprolećnoj proizvodnji povrća najviše se koriste skrinovi IC 50% koje štede do 55% energije, iako je zasena 46-48%, propuštaju čak 74-75% sunčeve svetlosti.

ic-clear

IC clear

ic50

IC 50%

ic100

IC 100%

Termoreflektivne mreže predstavljaju sam vrh tehnologije ne samo u smanjenju sunčevog zračenja u objektima zaštićenog i poluzaštićenog prostora, već i u kompletnoj regulaciji klime.

Naime, Aluminet O 40% eliminiše kratkotrajne jutarnje mrazeve čak i do -6 °C, što praktično omogućuje vrlo rano gajenje povrća u mrežarnicima i bez postavljanja niskih tunela, ili dopunskog prekrivanja lutrasilom. Ove mreže sprečavaju ožegotine na plodovima i u značajnoj meri smanjuju temperaturu vazduha (4-5 °C u odnosu na spoljnu temperaturu izmerenu u hladu).

Za naše uslove u proizvodnji povrća preporučujemo upotrebu aluminet mreža sa 30-40-50% zasene, a u proizvodnji cveća 50-60-70%, dok za živinarnike ide i do 80% zasene. Ukoliko se aluminet termoreflektivne mreže koriste u unutrašnjosti plastenika, onda su drugačijeg tkanja i imaju oznaku I (Internal).

Aluminet-O-50%

Aluminet O 50%

Aluminet-I-40%

Aluminet I 40%