bioloska-kontrola

Biološka kontrola brojnosti štetočina

Biološka kontrola štetočina u zaštićenom prostoru je nastala zbog potrebe efikasne kontrole štetnih insekata, kada u uslovima pojave njihove rezistentnosti, nije moguće postići zadovoljavajući efekat klasičnom zaštitom hemijskim preparatima. Naime, osnovni razlog prelaska na biološke sisteme zaštite od štetočina predstavlja nemogućnost efikasne kontrole konvencionalnim metodama, iako su i zahtevi tržišta za zdravstveno ispravnim proizvodima nesumljivo značajan faktor konačnog opredeljivanja proizvođača.

Poznato je da sve više štetočina, koje se javljaju u zaštićenom prostoru imaju i svoje prirodne neprijatelje koji se inače spontano javljaju u prirodi, ali obično mnogo kasnije u toku sezone. Kako bi uspostavili prirodnu ravnotežu između štetnih i korisnih insekata, što je temelj biološke zaštite, potrebno je uneti korisne organizme u zaštićeni prostor na vreme i u predviđenom obimu. Proizvodi firme KOPPERT koji se temelje na prirodnim neprijateljima glavnih štetočina potpuno su ekološki prihvatljivi, a pri njihovom korišćenju nema karence jer ne ostavljaju nikakve rezidue. Upravo iz ovog razloga, povrće i voće u čijoj se proizvodnji koristi biološka zaštita, s pravom mogu nositi ekološku markicu, jer je tretiranje hemijskim preparatima vrlo restriktivno, uključujući i konvencionalne fungicide, prvenstveno kako ne bi smo ugrozili populaciju predatora. Kod upotrebe biološke zaštite u proizvodnji poželjno je da objekti imaju izolaciju u odnosu na okolinu (anti insektne mreže). Ukoliko nema takvih mreža, dešava se da štetni insekti stalno ulaze u objekte iz spoljašnje sredine i biološka zaštita često ne bude dovoljno efikasna. Ukoliko želite da koristite biološku zaštitu u proizvodnji u zaštićenom prostoru, najbolje je da se za to odlučite pre sadnje, i da zaštitu započnete kada je nivo štetnih organizama u objektu nizak.

Prisutnost određenih štetočina utvrđujemo vizualnim pregledom klopki i raznobojnih lepljivih ploča. Postavljanjem tih ploča u kombinaciji sa feromonima unutar objekta moguće je delimično smanjiti brojnost štetočina i još važnije, na vreme primeniti zaštitu.

horiver-lepljive-ploce

Horiver lepljive ploče

Lepljive ploče različitih boja neophodne su kod primene biološke zaštite bilja. Žute lepljive ploče koriste se za praćene štetočina kao što su lisne vaši, bela leptirasta vaš, cikade, tripsi, dok se plave lepljive ploče koriste za praćenje i pojavu tripsa. Koppert proizvodi žute i plave ploče različitih veličina pod nazivom HORIVER. Na pojedinim modelima postoje i iscrtane oznake radi lakšeg brojanja i pregleda.

Rollertrap lepljive trake

Koriste se za hvatanje štetočina na mestima u objektu gde ih je izrazito veliki broj – na lukovima, otvorima za ventilaciju i prozorima. Treba ih postavljati dok su kulture niže rastom, odmah nakon sadnje, ili neposredno pre sadnje.