sadnice-malina

  Malina 

Sadnice malina

Proizvodnja maline za svežu potrošnju i za zamrzavanje predstavlja značajnu razvojnu šansu Srbije koja podrazumeva obavezno unapređenje tehnologije gajenja u cilju povećanja produktivnosti i zdravstvene ispravnosti maline. Tražnja jagodastog voća u svetu raste visokim tempom, a interes zapadnoevropskog tržišta za uvoz iz Srbije još više. Osim uvođenja novih sorti, veoma važnim smatramo nabavku bezvirusnog sadnog materijala. U zasnivanju novih zasada sada se koristi neproveren materijal zbog čega je često prisutna “zrnatost” plodova maline, a prinos nikada ne dostiže očekivani maksimum.

U modernoj tehnologiji proizvodnje sa preciznim održavanjem zemljišne plodnosti, preciznom mineralnom ishranom i navodnjavanjem sistemom kap po kap, sa integralnom zaštitom ispod nastrešnica od PE folije, ili protivgradnih mreža, mogu se ostvariti veoma visoki prinosi jednorodih (floricane) i dvorodih (primocane) sorti maline.

Tulamedžik je po svojim osobinama veoma pogodan za kombinovanu proizvodnju, jer su plodovi čvrsti i slatki, a veoma se dobro zamrzavaju ukoliko izostane prodaja konzumne robe. Himbo Top kao prava dvoroda sorta daje veoma visok prinos, jako krupnih i slatkih plodova, namenjenih svežoj konzumnoj potrošnji. Gaji se u multibrodnim plastenicima, specijalne izrade, podjednako uspešno na zemljištu, ili u kontejnerskom sistemu sa hidroponskim načinom ishrane.

Zeleni hit po licenci vrši umnožavanje sertifikovanog materijala, vrhunskog kvaliteta i zdravstvene ispravnosti obe sorte maline u ponudi, kao i sorte kupine Loch Ness. Pozivamo Vas na blisku saradnju u cilju konstantnog unapređenja proizvodnje i promocije izvoza na nemačko tržište. Za kontejnerske sadnice obe sorte maline se plaća rojaliti i potpisuje ugovor o zabrani daljeg umnožavanja, sa minimalnom pojedinačnom kupovinom od 250 biljaka.

  Fruatfri 

Sorta jakog korenovog sistema, krupnih plodova pogodnih za svežu potrošnju, dugog roka trajanja, za sve vidove plasmana i prerade. Ovu sortu karakteriše izuzetna otpornost na trulež korena. Izdanci su bujni, dobro razgranati, otporni na bolesti, visine do 2 m, čvrsti, rodne grane se ne očenjuju, ali se ipak preporučuje postavljanje naslona. Preporučeni razmak sadnje je 2,5-2,8 m x 0,3-0,4 m i vrlo je zahvalna za gajenje pod nadstrešnicama, što omogućuje berbu plodova visokog kvaliteta, koji dugo traju. Počinje da se bere jednu nedelju pre Tulamena i berba traje oko četiri nedelje. Plodovi su krupni, vrlo čvrsti, sa visokim sadržajem šećera, atraktivne crvene boje, ne tamne posle berbe i vrlo su transportabilni.

U plastenicima se Tulamagic može gajiti kao dvoroda sorta. Novi izdanci se ostavljaju počevši od kraja maja-početka juna i rađaju krajem sezone. Nakon što se tokom zime skrate na 70 cm, rano u proleće ponovo rode, što obezbeđuje vrlo visoku produkciju van sezone. Osim za svežu potrošnju, Tulamagic je vrlo pogodna i za zamrzavanje.

  Tulameen 

Tulameen je jednoroda sorta maline, koja predstavlja nezamenljivi standard u pogledu kvaliteta plodova u izvozu na evropska tržišta. Ovo je veoma produktivna i popularna sorta u čitavom svetu, sa berbom od sredine jula do sredine avgusta. Ima kupaste krupne i ujednačene plodove, koji po jarkocrvenoj boji, brilijantnom sjaju i dužini čuvanja, dominiraju pri berbi u malim posudicama. Ukus plodova je veoma dobar. Biljke su visoke i snažne, dobro obrasle rodnim granama, lake za vođenje i negovanje. Najvažnije kod ove sorte je imati dobar klon (Tulameen Pearl) i sadni materijal koji ne potiče iz klasiče rasadničke proizvodnje na zemljištu, zbog moguće zaraze sa Agrobacterium tumefaciens.

  San Rafael 

Nova jednorodna španska sorta na tržištu Srbije, namenjena je proizvodnji maline za kasniji period leta i početak jeseni, zavisno od nadmorske visine i područja njenog gajenja. Biljke su uspravne, snažne i dobro obrasle rodnim granama. Poćinje rano da cveta kada je 25% izdanaka već razvijeno. Rodne grane su dužine oko 50 cm, a u cvetnim granama zameće do 15-tak cvetova, zbog čega ima visok rodni potencijal. Sorta je odlične adaptabilnosti, tolerantnosti na niske i visoke temperature, kao i na uobičajene bolesti: sivu trulež, plamenjaču i pepelnicu.

Ima kupaste, jako lepo obojene i aromatične plodove, visokog briksa (10 jedinica) i vrlo postojanog, dobrog ukusa, sa delikatnim balansom šećera i kiselina. Masa ploda je veća od 5 g, prosečnih dimenzija 3-3,5 x 2-2,5 cm, koji oblikom i bojom veoma podsećaju na Tulameen. Dugo se čuva, gotovo 2 nedelje na temperaturama od 1 do 3 oC, a potom još nedelju dana u rashladnim vitrinama na 9 oC.

  Rafzagu 

Veoma rodna, samooplodna, dvoroda sorta, ekstra krupnih svetlocrvenih plodova, prosečne mase 6-8 g, izvanrednog ukusa. Osim visokog briksa, plodove karakteriše i visok sadržaj antioksidanasa. Pod nadstrešnicama se bere krajem jula i početkom avgusta, a berba traje 6-8 nedelja. Ima malu koničnu peteljku, pa se lako bere. Ova sorta, koja je namenjena potrošnji u svežem stanju, može se zbog svoje visoke tolerantnosti prema fitoftori preporučiti za gajenje na svim zemljištima, ali je poželjna reakcija niža od 6,5 do 6,8 pH jedinica. Ima vrlo bujan habitus i zahteva manje đubriva zbog jake usisne moći korena. Sorta ima bujne, ne previsoke izdanake sa dugim rodnim granama, pa je poželjno postavljanje naslona za rodne grane zbog velike rodnosti. U boljim plastenicima gaji se kao dvoroda sorta, sa prvim rodom u maju i ponovnim berbama od druge polovine leta do kasne jeseni.