sadnice-malina

Malina

Sadnice malina

Proizvodnja maline za svežu potrošnju i za zamrzavanje predstavlja značajnu razvojnu šansu Srbije koja podrazumeva obavezno unapređenje tehnologije gajenja u cilju povećanja produktivnosti i zdravstvene ispravnosti maline. Tražnja jagodastog voća u svetu raste visokim tempom, a interes zapadnoevropskog tržišta za uvoz iz Srbije još više. Osim uvođenja novih sorti, veoma važnim smatramo nabavku bezvirusnog sadnog materijala. U zasnivanju novih zasada sada se koristi neproveren materijal zbog čega je često prisutna “zrnatost” plodova maline, a prinos nikada ne dostiže očekivani maksimum.

U modernoj tehnologiji proizvodnje sa preciznim održavanjem zemljišne plodnosti, preciznom mineralnom ishranom i navodnjavanjem sistemom kap po kap, sa integralnom zaštitom ispod nastrešnica od PE folije, ili protivgradnih mreža, mogu se ostvariti veoma visoki prinosi jednorodih (floricane) i dvorodih (primocane) sorti maline.

Tulamedžik je po svojim osobinama veoma pogodan za kombinovanu proizvodnju, jer su plodovi čvrsti i slatki, a veoma se dobro zamrzavaju ukoliko izostane prodaja konzumne robe. Himbo Top kao prava dvoroda sorta daje veoma visok prinos, jako krupnih i slatkih plodova, namenjenih svežoj konzumnoj potrošnji. Gaji se u multibrodnim plastenicima, specijalne izrade, podjednako uspešno na zemljištu, ili u kontejnerskom sistemu sa hidroponskim načinom ishrane.

Zeleni hit po licenci vrši umnožavanje sertifikovanog materijala, vrhunskog kvaliteta i zdravstvene ispravnosti obe sorte maline u ponudi, kao i sorte kupine Loch Ness. Pozivamo Vas na blisku saradnju u cilju konstantnog unapređenja proizvodnje i promocije izvoza na nemačko tržište. Za kontejnerske sadnice obe sorte maline se plaća rojaliti i potpisuje ugovor o zabrani daljeg umnožavanja, sa minimalnom pojedinačnom kupovinom od 250 biljaka.

tulamagic

Tulamagic

Sorta jakog korenovog sistema, krupnih plodova pogodnih za svežu potrošnju, dugog roka trajanja, za sve vidove plasmana i prerade. Ovu sortu karakteriše izuzetna otpornost na trulež korena. Izdanci su bujni, dobro razgranati, otporni na bolesti, visine do 2 m, čvrsti, a rodne grane se ne očenjuju, ali se ipak preporučuje postavljanje naslona. Preporučeni razmak sadnje je 2,5-2,8 m x 0,4 m i vrlo je zahvalna za gajenje pod nastrešnicama, što omogućuje berbu plodova visokog kvaliteta, koji dugo traju. Počinje da se bere jednu nedelju pre Tulamena i berba traje oko četiri nedelje. Plodovi su krupni, vrlo čvrsti, sa visokim sadržajem šećera, ne tamne posle berbe, atraktivne crvene boje, vrlo transportabilni. Osim za svežu potrošnju Tulamagic je vrlo pogodna i za zamrzavanje.

himbo-top

Himbo Top

Veoma rodna, samooplodna, dvoroda sorta, ekstra krupnih svetlocrvenih plodova, prosečne mase 6-8 grama, izvanrednog ukusa. Osim visokog briksa plodove karakteriše i visok sadržaj antioksidanasa. Pod nastrešnicama se bere krajem jula i početkom avgusta, a berba traje 6-8 nedelja. Ima malu koničnu peteljku, pa se lako bere. Ova sorta, koja je namenjena potrošnji u svežem stanju se zbog svoje visoke tolerantnosti prema fitoftori preporučuje za gajenje na svim zemljištima, ali je poželjna reakcija niža od 6,5 do 6,8 pH jedinica. Ima vrlo bujan habitus i zahteva manje đubriva zbog jake usisne moći korena. Sorta ima bujne ne previsoke izdanake sa dugim rodnim granama, pa je poželjno postavljanje naslona za rodne grane zbog velike rodnosti. U boljim plastenicima gaji se kao dvoroda sorta, sa prvim rodom u maju i ponovnim berbama od druge polovine leta do kasne jeseni.