selekcija-jagodicastog-voca

Selekcija i umnožavanje jagodastog voća

Uskoro će se u ponudi naći nove sorte iz potpuno novih selekcionih programa konzorcijuma RAGII LAB u kojem vlasništvu udeo ima i Zeleni hit. Najnoviji selekcioni model polazi od potrebe da najveći broj plodova zameće na individualnim cvetnim granama, sa vrlo dugim cvetnim drškama, što je osnovna pretpostavka krupnih, ujednačenih plodova. Sorte su dosta generativne, pa u uslovima visoke vlažnosti i niskih temperatura ne dolazi do „bujanja“ lisne mase. Plodovi su bolje izloženi suncu i mnogo manje se javlja siva trulež. Aura je idealna kombinacija čvrstine i transportabilnosti Albe i fenomenanog ukusa Asije. Po ranostasnosti je između ovih sorti. Tea je nešto ranija od Roksane i ima izuzetno ukusne plodove, dok je Olimpia kasnija nekoliko dana. Osim sorti Tea, Aura, Olimpia koje treba da naslede Albu, Asiju, Roksanu, obradovaćemo tržište i novim stalnorađajućim sortama jagode, novim aromatičnim sortama i sortama šumske jagode, kao i drugim novitetima. U planovima je i vlastiti selekcioni program Zelenog hita zbog potrebe da se stvore „klubske sorte“ namenjene izvozu na nemačko tržište, koje će biti potpuno prilagođene specifičnosti klime i zemljišta u glavnim proizvodnim područjima Srbije.

Zahvaljujući našim partnerima iz inostranstva ovladali smo tehnikama umnožavanja bezvirusnog sadnog materijala jagodastog voća, tako da pod brendom Zeleni osim kontejnerske sadnice jagode vrhunskog kvaliteta i biološke snage, od sada možete nabaviti i maline besprekornog zdravstvenog stanja proizvedenu iz vlastitih matičnih zasada.

Kontejnerska sadnica maline sorti Tulamagic i Himbo Top rade se po licenci švajcarske firme Promo Fruit i obavezno je plaćanje naknade autoru i registracija proizvodnih površina po odredbama UPOV-a. Uskoro u ponudi planiramo i proizvodnju bezvirusnih sadnica kupine Loch Ness, kao i trogodišnjih sadnica borovnice, sorti Djuk i Drejper.

sadni-materijal1

sadni-materijal2

sadni-materijal3

sadni-materijal4