ORGANSKO–MINERALNA ĐUBRIVA 

  MANGUSTA® 

NPK: 3 % : 5 % : 7 % + 5 % SO3 + 18 % C linea dung

 

 

Ovo peletirano, vrlo suvo đubrivo idealno je za održavanje zemljišne plodnosti u vinogradima, voćnjacima (jabuka, leska) i povrtnjacima zbog svoje dobro izbalansirane NPK formule i zbog sadržaja gvožđa, bora i cinka. Proces fermentacije i sjedinjavanja organskih i mineralnih komponenti traje čitavih 9 meseci. Čak 80 % mase proizvoda čini organska materija, kao osnovni izvor azota i mikroelemenata. Fosfor i kalijum su dobro vezani za visoko humifikovanu organsku materiju (31 %), odnosno za huminske (8 %) i fulvo (7 %) kiseline, što sprečava njihovo brzo ispiranje iz zone korenovog sistema. Ovo omogućuje podjednako uspešnu primenu đubriva pre ili tokom zime, kao i u proleće. Naravno, visok sadržaj korisnih mikroorganizama (1,73 miljarde aerobnih i 1,37 milijardi anaerobnih bakterija) u svakom gramu đubriva održava besprekornu biološku funkciju zemljišta, zahvaljujući činjenici da se period fermentacije goveđeg i živinskog stajnjaka odvija u kontrolisanim uslovima u toku kojeg dolazi do njegove humifikacije (zgorevanja), sušenja, konzervacije i stabilizacije. Organskoj komponenti se dodaju meki prirodni fosfati i kalijum sulfat, kako bi se povećala koncentracija PK hraniva u ovom kompostiranom đubrivu.
Sertifikovano za organsku proizvodnju.

  TIGER® 

NPK: 3 % : 6 % : 12 % + 2 % MgO + 14 % SO3+10 % C linea dung

 

 

Organsko-mineralno peletirano NPK đubrivo sa dodatkom magnezijuma i sumpora, koje je sertifikovano za organsku proizvodnju, idealno je za postizanje premijum kvaliteta povrća, voća i vinove loze. Ovaj proizvod je nastao sjedinjavanjem matriksa najboljih humifikovanih frakcija goveđeg stajnjaka, na bazi prostirke od sena i pasuljevine i svih drugih organskih i mineralnih sastojaka, tokom procesa fermentacije od najmanje 8 do 10 meseci, gde se osim punog zgorevanja i zrenja, odvija i proces formiranja vrlo složenih organskih makromolekula. Zahvaljujući dopunskim proteinima iz uljne pogače soje i kukuruza, postignuta je adekvatna obezbeđenost azotom. Prirodni, mleveni meki fosfati, kao prost, prirodni izvor fosfora, bogati u kalcijumu i mikroelementima, sjedinjuju se sa koloidnom frakcijom organske materije, povećavajući kapacitet razmene katjona. Kao izvor kalijuma koriste se proste soli kalijum sulfata dobijene samo fizičkim metodama ekstrakcije, koje sadrže i magnezijum, te obezbeđuju izbalansirano đubrenje i mineralnu ishranu kod plodovitog povrća, kod voća i stonog grožđa.
Sertifikovano za organsku proizvodnju.

  TEOS® 

NPK: 5 % : 10 % : 15 % + 2 % MgO + 16 % SO3 + 7,5 % C linea azomat

 

 

Organska materija ovog đubriva se dobija od posebno odabranih vrsta goveđeg i živinskog stajnjaka, koji su predmet aerobne fermentacije. Proces traje nekoliko meseci u kontrolisanim uslovima da bi se dobio proizvod sa visokim nivoom humifikacije. Organskom matriksu se dodaju mineralne komponente: diamonijum fosfat, amonijum sulfat, magnezijum sulfat i kalijum sulfat, kako bi krajnji proizvod poprimio vrhunske agronomske performanse. Azot je prisutan u dva oblika: amonijačni – za brzu apsorpciju od strane biljaka i organskog oblika – za postepenu mineralizaciju i čuvanje rezervi azota u zemljištu. Fosfor je veoma rastvorljiv i kao takav, brzo i lako dostupan biljkama. Kalijum je poreklom isključivo iz sulfatne forme, zbog visoke osetljivosti mnogih vrsta voća i povrća na hloride u đubrivima. Magnezijum je potpuno rastvorljiv i doprinosi ravnoteži u ishrani kalijumom. Sumpor (SO3) je jedan od elemenata koji je neophodan biljkama u metabolizmu, ali sumpor takođe ima i ulogu u korekciji razgradnje organske materije u zemljištu. Primena sulfata povećava rastvorljivost, a samim tim i pristupačnost nekih makroelemenata, u prvom redu fosfora. U ovoj formulaciji sadržane su sve organske i mineralne hranjive materije neophodne za uspešnu hortikulturnu proizvodnju, pogotovu za najprofesionalnije uslove proizvodnje.

  POBOLJŠIVAČI ZEMLJIŠTA 

bioyolfo

  BIOZOLFO®620 

NPK: 2 % : 1,5-2 % : 0,5-1 % + 1 % MgO + 51 % S + 13-14 % C

Gotovo neverovatan efekat pruža u snižavanju pH zemljišta kod posebno zahtevnih vrsti voća i povrća, kao što su borovnica, brusnica, malina, jagoda, a u manjoj meri i krompir, paradajz, te druge vrste cveća i ukrasnog šiblja koje preferiraju neutralna, slabo kisela, ili jako kisela zemljišta (rododendroni, hortenzije, azaleje i dr.). Mada ima nešto manje humifikovane organske materije (22-25 %), obezbeđuje stabilnu kontrolu pH vrednosti zemljišnog rastvora zahvaljujući činjenici da sadrži 51 % sumpora, 5 % fulvo kiselina i 4 % huminskih kiselina. Samo đubrivo ima pH vrednost 4,5. Kod početne korekcije pH vrednosti neophodno je uraditi adekvatne agrohemijske analize. Obično se primenjuje u količini 1,5 do 2,0 t/ha čime je moguće korigovati vrednost pH za čitavu jedinicu na srednje teškim zemljištima. U redovnom korišćenju upotrebljava se u dozi od 0,5 do 1,0 t/ha. Svake godine primenjuje se 150-200 g po žbunu borovnice u cilju održavanja optimalne vrednosti pH. Kod zasnivanja zasada jagode primenjuje se od 0,8 do 1,2 t/ha, za paradajz na karbonatnom zemljištu je potrebno 1,0 do 1,5 t/ha, a kod industrijskog gajenja paradajza primenjuje se oko 0,5 t/ha, u trake širine 50 cm. Kod većine drugih vrsti povrća primenjuje se u kombinaciji sa drugim kompostiranim đubrivima u količini od 0,5 do 0,6 t/ha.
Sertifikovano za organsku proizvodnju.

  VENTILIRANI SUMPOR Sumpor: 98 % 

Idealno rešenje za korekciju pH vrednosti kod alkalnih zemljišta i za otklanjanje nedostatka sumpora u mineralnoj ishrani. Na bazi elementarnog sumpora sa 98 % čiste aktivne materije, preparat je namenjen kombinovanoj primeni sa kompostiranim visoko-humifikovanim đubrivima za efikasno poboljšanje fizičkih, hemijskih i bioloških osobina zemljišta. Velike površine karbonatnih zemljišta u našoj zemlji imaju nizak sadržaj organske materije i nepovoljnu hemijsku reakciju (pH >7) za kvalitetnu hortikulturnu proizvodnju. U ovakvim uslovima, u zemljištu dolazi do blokade hranljivih materija, pogotovo fosfora i mikroelemenata. Usled njihove nedostupnosti za gajene biljke, dolazi do značajnih smanjenja u prinosu i kvalitetu krajnjeg proizvoda. Idealna hemijska reakcija zemljišta za proizvodnju većine kultura je između 6 i 6,5. Na srednje teškim zemljištima za snižavanje pH vrednosti zemljišnog rastvora u vrednosti od jedne jedinice, neophodno je u kombinaciji sa Humus Vita Stalatico Super zaorati 800 do 900 kg/ha ventiliranog sumpora na dubinu od 20 do 25 cm.

  ORGANSKA ĐUBRIVA NA BAZI BILJA 

  RICINITO® 

NPK: 8 % : 1,8 % : 1,2 % + C 35 %

Ricinito je azotno organsko đubrivo poreklom od obezmašćene uljne pogače ricinusa (Ricinus communis) u praškastom obliku. Nakon ceđenja, centrifugiranja i rafinisanja ulja dobija se organski ostatak koji je vrlo bogat hranivima, posebno organskim azotom, koji se sporo razlaže i nije podložan ispiranju, pa stoga predstavlja pouzdan izvor u ishrani svih vrsti bilja. Osim velike količine suve organske materije (93 %) i vrlo uskog odnosa ugljenika i azota (C/N = 4,4), ovo azotno organsko đubrivo ima velike količine alelopatskih materija, koje u velikom procentu smanjuju napad nematoda, zemljišnih insekata i deluju odbijajuće na različite vrste glodara, koji mogu naneti velike štete u proizvodnji voća i povrća. Poželjno je da se odmah nakon njegove primene obavi unošenje na dubinu 10 do 15 cm i potom navodnjavanje, u cilju što bržeg aktiviranja njegove alelopatske funkcije. Generalna preporuka je primena 500 do 600 kg/ha za proizvodnju u zaštićenom prostoru, odnosno 250 do 300 kg/ha u višegodišnjim zasadima voća: jabuka, kruška, breskva/nektarina, trešnja, višnja, šljiva, borovnica, malina, kupina i drugo.