Organsko–mineralna đubriva

ayomat

AZOMAT® 5:10:15S + 2MgO

Organska materija ovog đubriva se dobija od posebno odabranih vrsta stajnjaka, koji su predmet aerobne fermentacije. Proces traje nekoliko meseci u kontrolisanim uslovima da bi se dobio proizvod sa visokim nivoom humifikacije. Azot je prisutan u dva oblika: amonijačni–za brzu absorpciju od strane biljaka i organskog oblika – za postepenu mineralizaciju i čuvanje rezervi azota u zemljištu. Fosfor je veoma rastvorljiv i kao takav dostupan biljkama. Kalijum je poreklom isključivo iz sulfatne forme. Magnezijum je potpuno rastvorljiv i doprinosi ravnoteži u ishrani kalijumom. Sumpor (SO3) je jedan od elemenata koji je neophodan biljkama u metabolizmu, ali sumpor takođe ima i ulogu u korekciji razgradnje organske materije u zemljištu. Primena sulfata povećava rastvorljivost, a samim tim i pristupačnost nekih makroelemenata, u prvom redu fosfora. U ovoj formulaciji sadržane su sve organske i mineralne hranjive materije neophodne za uspešnu hortikulturnu proizvodnju, pogotovu za hobi i polukomercijalne uslove proizvodnje.

bioyolfo

POBOLJŠIVAČI ZEMLJIŠTA BIOZOLFO®620

Gotovo neverovatan efekat u snižavanju pH zemljišta kod posebno zahtevnih vrsti voća i povrća, kao što su borovnica, brusnica, malina, jagoda, a u manjoj meri i krompir, paradajz, te druge vrste cveća i ukrasnog šiblja koje preferiraju neutralna, slabo kisela, ili jako kisela zemljišta (rododendroni, hortenzije, azaleje i dr.). Mada ima nešto manje humifikovane organske materije (22-25%) obezbeđuje stabilnu kontrolu pH vrednosti zemljišnog rastvora zahvaljujući činjenici da sadrži 51% sumpora, 5% fulvo kiselina i 4% huminskih kiselina. Kod početne korekcije pH vrednosti neophodno je uraditi adekvatne agrohemijske analize. Obično se primenjuje u količini 1,5 do 2,0 t/ha čime je moguće korigovati vrednost pH za čitavu jedinicu na srednje teškim zemljištima. U redovnom korišćenju upotrebljava se u dozi od 0,5 do 1.0 t/ha. Svake godine primenjuje se 150-200 grama po žbunu borovnice u cilju održavanja optimalne vrednosti pH. Kod zasnivanja zasada jagode primenjuje se od 0,8 do 1,2 t/ha, za paradajz na karbonatnom zemljištu je potrebno 1,0 do 1,5 t/ha, a kod industrijskog gajenja paradajza primenjuje se u trake širine 50 cm oko 0,5 t/ha. Kod većine drugih vrsti povrća primenjuje se u kombinaciji sa drugim kompostiranim đubrivima u količini 0,5 do 0,6 t/ha.

VENTILIRANI SUMPOR

Idealno rešenje za korekciju pH vrednosti kod alkalnih zemljišta i za otklanjanje nedostatka sumpora u mineralnoj ishrani. Na bazi elementarnog sumpora sa 98 % čiste aktivne materije preparat je namenjen u kombinovanoj primeni sa kompostiranim visoko-humifikovanim đubrivima za efikasno poboljšanje fizičkih, hemijskih i bioloških osobina zemljišta. Velike površine karbonatnih zemljišta u našoj zemlji imaju nizak sadržaj organske materije i nepovoljnu hemijsku reakciju (pH >7) za kvalitetnu hortikulturnu proizvodnju. U ovakvim uslovima u zemljištu dolazi do blokade hranljivih materija, pogotovo fosfora i mikroelemenata. Usled njihove nedostupnosti za gajene biljke, dolazi do značajnih smanjenja u prinosu i kvalitetu krajnjeg proizvoda. Idealna hemijska reakcija zemljišta za proizvodnju većine kultura je između 6 i 6,5. Korišćenjem ovog preparata lako se može korigovati hemijska reakcija zemljišta i njeno održavanje u optimalnom opsegu. Na srednje teškim zemjištima za snižavanje pH vrednosti zemljišnog rastvora u vrednosti od jedne jedinice neophodno je u kombinaciji sa Humus Vita Stalatico Super uneti 800 do 900 kg/ha ventiliranog sumpora na dubinu od 10 do 15 cm i na udaljenost od biljaka od najmanje 20 cm, kako ne bi došlo do eventualnih oštečenja.

tabela-79